• Joke

Wanneer zijn mijn baby's darmpjes klaar voor vaste voeding?

Wanneer is mijn baby toe aan vaste voeding?Veel ouders kijken ernaar uit om hun kleine uk de eerste keer groentepap te geven. Ik herinner me nog dat ik mijn zoon zijn eerste wortel wel 3x waste en behandelde alsof het een klompje goud was. Iedereen heeft er een mening over, wat het bepalen van het startschot er niet gemakkelijker op maakt.


Als we de wetenschap over de darmontwikkeling van baby’s erop naslaan, dan leren we dat het ongeveer 6 maanden duurt vooraleer de darmpjes helemaal zijn uitgerijpt. Ook het immuunsysteem is voor die 6 maanden nog volop bezig zich te ontwikkelen en te wennen aan de verschillende voedingsstoffen, die tot dan toe enkel via de borstvoedingsmelk werden aangeleverd.


Vaak krijgen ouders het advies om rond de leeftijd van 4 maanden te starten met bijvoeding, ook van artsen en verpleegkundigen. Een van de argumenten is dan dat de belangrijkste stappen in de darmontwikkeling al gezet zijn in de eerste weken. Dat klopt. In de meeste onderzoeken stelt men dat risico’s op gezondheidsproblemen afnemen als kinderen minimum 4 maanden exclusief melkvoeding heeft gekregen en deze risico’s verder verminderen als deze termijn wordt verlengd tot 6 maanden.


Begin je te vroeg met bijvoeden, loopt je baby later meer kans op overgewicht, luchtwegproblemen, eczeem en ontstekingen in het spijsverteringskanaal, vertelt Nienke Gottenbos, darmfloratherapeute.


Vanaf 6 maanden is het wel belangrijk om bij te voeden. Borstvoedingsmelk bevat nauwelijks ijzer. Dat is zo geregeld door de natuur om ziekteverwekkende bacteriën, die zich voeden met ijzer, te beperken in hun groei. Als mama geen ijzertekort had tijdens de zwangerschap, heeft de baby voldoende voorraad om de eerste 6 maanden door te komen. Daarna is het belangrijk ijzer en andere mineralen te verkrijgen via de voeding.


Toen er nog geen kalender bestond en men moest afgaan op de signalen die het kindje zelf gaf om met vaste voeding te starten, ging met af op het volgende:


- rechtop zitten zonder hulp (een teken dat de darmen uitgerijpt zijn)

- zelfstandig eten naar zijn/haar mondje kunnen brengen

- kunnen kauwen zonder dat het lijkt alsof hij/zij aan het kokhalzen is.


Soms verwarren we ander gedrag met het klaar zijn om vaste voeding te krijgen, maar dat klopt dus niet:


- Kindje grijpt naar je bestek (ze vinden het gewoon fijn om mee te spelen)

- Kindje wordt ’s nachts wakker met honger

- Hij grijpt naar wat op je bord ligt en zet het op een huilen als je het wegneemt (idem grijpen naar bestek. Baby is boos als je zijn speelgoed wegneemt.).

- Reflux (maagje wordt mogelijks nog meer belast door vaste voeding.)


Kijk je als ouder uit naar het moment dat je je kleintje puree kan geven of kan laten mee-eten met jouw maaltijd? Weet dan dat je de komende jaren nog heel veel warme maaltijden zal kunnen bereiden. Ongetwijfeld zul je dan wel eens denken: “dronk hij nu nog maar gewoon een melkje. Dat was toch gemakkelijk.”.


Lees je graag meer over met welke voeding je best start en waarom, bekijk de blog ‘Babyvoeding: waarmee starten?’.47 views

Informatie

Kroostcafé op sociale media

© 2019Kroostcafé
 

Enkel telefonisch of via mail bereikbaar!

Email: info@kroostcafe.be

Telefoon: 0496 46 32 76

Ondernemingsnummer:

BE0704.819.321

Rekeningnummer:

BE49 7360 5160 4771

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Connect with us