Zwangerschapstrilogie

Het leven van je baby start bij de conceptie, ook al is hij/zij op dat moment nog niet

levensvatbaar. In de meeste gevallen neemt hij/zij ongeveer 9 maanden de tijd om te

groeien. Wij, ouders in wording, krijgen die tijd om ons voor te bereiden op zijn/haar

komst. 

Hoe natuurlijk kinderen krijgen ook is, ze zetten heel wat op zijn kop. In positieve en minder positieve zin. 

In deze zwangerschapstrilogie slaan we met 5 experts de handen in elkaar om jullie feiten en fabels allerhande

te vertellen en nodigen we jullie uit om contact met je baby te maken, te oefenen in het ontsnappen aan huilgedrag en 

te delen hoe jullie de zwangerschap beleven (als mama en papa in spé en als koppel).

Het is een unieke gelegenheid om in een kleine groep en op een gezellige plek in te zoomen op zaken die niet overal worden verteld en waar je misschien vragen over hebt die je niet durft te stellen. Eens je baby er is, zal je meermaals terugflitsen en kunnen terugvallen op kennis en kunde die je in deze reeks hebt opgedaan. 

Je beslist zelf aan welke sessie(s) je deelneemt. Je kan kiezen volgens je interesse, je nieuwsgierigheid en je intuïtie. 

Je kan alleen komen of ervoor opteren om een sessie als koppel te volgen, zodat jullie hier nadien samen nog eens kunnen op terugkomen.

Programma:

8 oktober: 

OUDERSCHAP, VERSCHILLEN TUSSEN VADERS EN MOEDERS. (door Niki Vanhamel - Daddycation)

Net zoals mannen en vrouwen in wezen van elkaar verschillen, zo verschillen we ook in onze ouderrol. Ook koppels van hetzelfde geslacht zullen merken dat ze hun ouderrol mogelijks ander invullen. Dat is een verrijking. We vullen elkaar aan. 

Niki Vanhamel, vadercoach en trainer in verbindende communicatie (Daddycation) spreekt uit ervaring en vanuit een professionele achtergrond over dit thema. Hij belicht daarin vooral de vaderrol. Of beter gezegd, hij creëert vooral ruimte voor mannen om vaders te zijn. Wat roept vaderschap bij je op? Hebben jullie als koppel het al gehad over welke ouders jullie willen zijn? Hoe kan je communiceren over verschillen die je ziet en die je mogelijks niet had verwacht? 

Een interactieve workshop voor koppels, mannen en vrouwen die ruimte willen geven en nemen aan en in het vaderschap.

19.30u - 20.30u

 

INITIATIELES ZWANGERSCHAPSYOGA VOOR MAMA'S IN SPE. (door Joke Deraedt - Conpatio)

Zwangerschapsyoga nodigt je uit om tijd te nemen voor jezelf en je baby'tje. Je draagt nieuw leven in je! Jouw lichaam vraagt om extra aandacht en zorg. Je staat stil bij het wonder in je buik. Aangepaste yogahoudingen (die veilig zijn) laten je ontspannen, genieten en contact maken met je baby. Via ademhalingsoefeningen kom je innerlijk tot rust.  Na de yoga ga je ontspannen de avond tegemoet.

Voor mama's in spé.

20.30u - 21.45u.

Partners kunnen ondertussen deelnemen aan de escaperoom: hoe ontsnap ik aan een huilende baby? (Zie onder voor meer info)

De initiatieles laat je kennismaken met de zwangerschapsyoga van erkend zwangerschapsyogadocente Joke Deraedt (Conpatio). In de reeks die start op 15 oktober gaat deze yogareeks verder. Je bereidt je voor op de weeënarbeid en de bevalling. Meer info hierover vind je onder deze link.

 

ESCAPEROOM VOOR PAPA'S EN MEEMAMA'S IN SPE: HOE ONTSNAP IK AAN EEN HUILENDE BABY? (door Mariam El Guenaien - MAF/Kroostcafé - en Niki Vanhamel - Daddycation)

Oefenen om te ontsnappen aan het gehuil van je kind. Het zal van pas komen, geloof ons maar!

Op een ludieke, luchtige manier laten we jou, toekomstige papa en meemama, (verantwoorde en minder verantwoorde) tools uitproberen om je kindje 'het zwijgen op te leggen' ;-).  Dit is je kans om je eens helemaal te laten gaan in trial and error voor je eigen echte baby er is :-). Mariam El Guenaien (MAF - Kroostcafé) en Niki Vanhamel (Daddycation) nemen je mee in een dolkomisch, uitdagend avontuur!

Nadien kunnen jullie bekomen, bijpraten en reflecteren bij een drankje aan de bar, tot de toekomstige mama's jullie helemaal ontspannen tegemoet komen vanuit de yogazaal.

Voor mensen die het zich afvragen: er zal die avond geen echte baby aanwezig zijn. :-)

20.30u - 21.30u

12 oktober:

FEITEN EN FABELS OVER BEVALLEN EN (BORST/FLES)VOEDEN. (door Benedicte Balliu - De 10de maand)

 

Veel vrouwen kijken met een zekere angst naar hun bevalling. Het is geen alledaagse klus. Het is topsport. 'Kan mijn lichaam topsport wel aan?', 'Zal ik niet panikeren?', 'Ik wil geen epidurale, maar zal ik de weeën aankunnen?', 'Ik wil wel een epidurale, maar wat als ik te laat in het ziekenhuis ben?', 'Hoe kan mijn partner mij ondersteunen tijdens de bevalling?'. Het zijn maar enkele van de vele normale vragen die Benedicte Balliu al te horen kreeg. Voor alle duidelijkheid: er zijn geen abnormale of domme vragen :-). 

Over borst- en flesvoeding doen allerlei verhalen de ronde. Die kunnen je onzeker maken en veel vragen oproepen: 'wanneer moet ik mijn kindje aanleggen?', 'Hoeveel melk drinkt een baby in de eerste dagen?', 'Wat als ik niet onmiddellijk melk heb? Hoe komt de productie op gang?', 'Ik wil kiezen voor flesvoeding, maar dat leidt tot veel veroordeling van mijn omgeving.' , 'Is er een verschil tussen fles- en borstvoeding voor de gezondheid van mijn kindje? Ik kreeg ook flesvoeding en ben nooit ziek. Mijn zus kreeg borstvoeding en was als kind altijd ziek.', ...

Geen vraag of bedenking rond bevallen en voeden is Benedicte, vroedvrouw en lactatiekundige bij de 10de maand, vreemd. Moest je haar, bij wijze van spreken, vragen een bevalling te begeleiden met gesloten ogen, ze zou slagen met glans. Dagelijks begeleidt Benedicte mama's aan huis in de dagen na hun bevalling. Dat maakt haar het ideale luisterend oor voor al je vragen over bevallen en (borst/fles)voeden.

10u - 11u

KAN IK MIJN BABY VERWENNEN: FEITEN EN FABELS OVER HUILEN EN SLAPEN. (door Joke De Wulf - Gezondheidscoachgent/Kroostcafé)

'Je baby moet je niet teveel pakken. Dat wordt hij/zij snel gewoon en dan wil ie niets anders meer.'

'Je baby moet in zijn eigen bedje slapen. Neem je hem bij jou in bed, dan krijg je hem er niet meer uit.'

'Laat je baby 's nachts maar wat wenen. Zo leert hij/zij het snelst dat het nacht is en dat hij/zij dan moet slapen.'

'Ik mag je baby toch wel vasthouden als ik op bezoek kom. Je zal toch niet zo een ouder zijn die overbezorgd is?'

Misschien herken je een van bovenstaande adviezen omdat je ze al kreeg tijdens je zwangerschap. Of misschien waren er nog andere die hier niet beschreven staan, maar waarvan je niet zo goed weet wat je er mee moet. Kloppen bovenstaande beweringen of neem je ze beter met een korreltje zout? Hoe zorg je ervoor dat je je baby verzorgt, maar niet verwent? Kan dat wel?

Om die vragen te beantwoorden is het belangrijk even te kijken naar de hersenontwikkeling van een baby, naar het ontstaan van hechtingsgedrag, wat de basis vormt voor latere relaties en naar de visie van mama en papa over deze zaken. Psychologe en gezondheidscoach Joke De Wulf (Kroostcafé)  stelde zich als jonge moeder in spé dezelfde vragen. Vandaag begeleidt ze in een Gents ziekenhuis jonge ouders die met dezelfde vragen zitten. 

11.15u - 12.15u

19 oktober:

IK, MIJN LICHAAM, ONZE RELATIE. (door Crist Buysse en Joke De Wulf -  Gezondheidscoachgent/Kroostcafé)

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam tal van veranderingen. Als mama in spé kan dit gemengde gevoelens met zich meebrengen. Je bent wel blij om de baby die komt, maar die dikke buik vind je toch maar niets. Je hoopt hem nadien dan ook zo snel mogelijk weer kwijt te zijn en maakt al plannen om weer te gaan sporten. Of misschien heb je ambivalente gevoelens bij het zwanger zijn en durf je dit niet uitspreken, uit schrik voor de reactie van de omgeving. Niet iedereen vindt zwanger zijn even geweldig.

 

Wat doet je veranderende lichaam met je relatie? Heeft er een invloed op? Kijk je anders naar je partner? Kijkt je partner anders naar jou?

 

Gek genoeg getuigen ook vaders en meemoeders over veranderingen in hun lichaam. Daar is wetenschappelijk bewijs voor.

In een kleine, veilige groep brengen we dit onderwerp aan bod. Onder de deskundige begeleiding van Crist Buysse, vroedvrouw - seksuologe en Joke De Wulf, psychologe - gezondheidscoach (Kroostcafé). 

over de lichamelijke veranderingen en partners zijn tijdens en na de zwangerschap. (Joke De Wulf - Kroostcafé, Crist Buysse - vroedvrouw en seksuologe)

10u - 11.30u

HEALTHY BABY, HAPPY PARENTS: WAT HEEFT INVLOED OP DE GEZONDHEID VAN MIJN BABY?  (door Joke De Wulf - Gezondheidscoachgent/Kroostcafé)

 

Het verloop van de 9 maanden in de buik heeft invloed op de fysieke en mentale gezondheid van onze baby, die niet geboren wordt als een onbeschreven blad. Op welke manier je impact kan hebben als ouder hierop, kom je te weten in deze sessie. 

Eens de baby er is, moet je als ouders vertrouwen op je gevoel als het gaat over het welzijn van je kindje. Je baby heeft immers nog geen woorden om te zeggen hoe hij/zij zich voelt, of hij/zij pijn heeft en waar, of hij/zij honger heeft, zich alleen voelt, zich oncomfortabel voelt.  Hoe kan ik vertrouwen op mijn gevoel? Hoe weet ik wat mijn baby wil vertellen? Wat kan ik doen als hij/zij krampjes heeft of niet wil drinken? Stel je vragen aan Joke en keer huiswaarts met nog meer vertrouwen in je toekomstig ouderschap.

11.45u - 12.30u

8 OKTOBER

12 OKTOBER

&

19 OKTOBER

Met je tiener

door 1 deur

9 oktober &

27 november

Informatie

Kroostcafé op sociale media

© 2019Kroostcafé
 

Enkel telefonisch of via mail bereikbaar!

Email: info@kroostcafe.be

Telefoon: 0496 46 32 76

Ondernemingsnummer:

BE0704.819.321

Rekeningnummer:

BE49 7360 5160 4771

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Connect with us